Een ogenblik geduld a.u.b.

Vult u de vragenlijst Volwassenen & Ouderen in?

door remkevanderlinden

Ongeveer 1 op de 6 Zuid-Limburgers heeft een brief van ons ontvangen. Bent óf kent u iemand die is uitgenodigd de vragenlijst in te vullen? Doe mee en help ons om Zuid-Limburg gezonder te maken.

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen is een grootschalig vragenlijstonderzoek dat in heel Nederland wordt gedaan. De vragenlijst gaat over verschillende onderwerpen, zoals (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld voeding, beweging en uw woonomgeving.

Waarom is meedoen belangrijk?

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen geeft inzicht in de gezondheid van de inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Met de uitkomsten kunnen GGD’en en gemeenten gericht werken aan de verbetering van de gezondheid van inwoners. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen zich eenzaam voelen. Of door sportieve activiteiten te organiseren, als inwoners te weinig bewegen.

Wie kan meedoen aan dit onderzoek?

Niet iedereen krijgt een uitnodiging, dat zou te veel zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) selecteert personen die worden uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek. Bij het selecteren van deelnemers die een uitnodiging ontvangen, is gekeken naar een goede doorsnede van de verschillende leeftijdsgroepen en wijken in Zuid-Limburg. 

Heeft u een uitnodiging ontvangen? 

Als u een uitnodiging ontvangt, kunt u de vragenlijst op de computer, uw tablet of mobieltje invullen. Mensen krijgen een aantal herinneringen om mee te doen. Bij de eerste herinnering zit ook een papieren vragenlijst, voor wie het onderzoek liever op deze manier invult. Deelname is uiteraard vrijwillig. De gegevens van de deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

Iedere bijdrage telt!

Ruim 85.000 Zuid-Limburgers zijn gevraagd om mee te doen. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter de GGD en de gemeenten weten hoe het met de inwoners van Zuid-Limburg gaat. Uw antwoorden helpen ons om beter te begrijpen wat er nodig is om de gezondheid van inwoners in onze regio te verbeteren. Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Dit onderzoek is gestart op 12 september en loopt tot en met 8 december 2024. De resultaten worden vanaf de zomer van 2025 gepubliceerd op deze website. 
Meer informatie over de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 leest u hier.