Een ogenblik geduld a.u.b.

Sociaal Contact in Zuid-Limburg

author: remkevanderlinden

Hoe ervaren Zuid-Limburgers het sociale contact dat ze hebben?
De resultaten van het regionale Gezondheidspanel over 'sociaal contact' zijn bekend. 

Een goede verbinding met de mensen om ons heen heeft een positieve invloed op onze gezondheid. We hebben allemaal behoefte aan mensen waarmee we ons verbonden voelen en die we kunnen vertrouwen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid in het najaar van 2023 hebben we de leden van het gezondheidspanel gevraagd naar hun ervaringen met sociaal contact.

Sociale contacten

De mens is een sociaal dier. De meeste panelleden vinden persoonlijk contact voor gezelligheid erg belangrijk. Het hebben van iemand om activiteiten mee te ondernemen wordt als waardevol ervaren. Opvallend is dat dit belang lijkt af te nemen naarmate men ouder wordt. Drie van de vier mensen zeggen dat het sociale contact met mensen om hen heen aan hun wensen en behoeften voldoet. Het uitbreiden van het sociale netwerk wordt als belangrijk beschouwd, bij voorkeur met mensen die dezelfde interesses delen.

Impact

Dankzij de gegevens uit dit panelonderzoek krijgen we inzicht in hoe de sociale kaart van Zuid-Limburg eruitziet. Er liggen kansen voor gemeenten om vooral jongeren te betrekken bij het verenigingsleven. Het is duidelijk dat Zuid-Limburgers meer willen ondernemen om in contact te komen met anderen. Belangrijker nog is dat 20% niet weet hoe ze dit kunnen doen. De resultaten en adviezen over sociaal contact zijn te vinden in de factsheet.

Over het Gezondheidspanel en meedoen

De GGD Zuid-Limburg voert een paar keer per jaar onderzoek uit onder de panelleden in de regio. Zuid-Limburgers die lid zijn van dit Gezondheidspanel hebben zich daarvoor aangemeld en ontvangen een uitnodiging per e-mail om aan een panelonderzoek deel te nemen. Om te weten wat er in de regio speelt is elke stem belangrijk. U kunt ook meedoen. Aanmelden kan op www.ggdzl.nl/panel.