Een ogenblik geduld a.u.b.

Nieuwste cijfers Gezondheidsmonitor Jeugd

author: remkevanderlinden
Deze (trend)cijfers geven inzicht in hoe het met de jongeren in Zuid-Limburg gaat. Net als in de rest van het land blijft de gezondheid van de jongeren in onze regio kwetsbaar.  

Jongeren zijn minder positief over hun eigen gezondheid. Die daling is al een aantal jaren te zien. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien. Ongezond gedrag, zoals roken, vapen en problematisch social media gebruik, neemt toe. Dit geldt zowel landelijk als in Zuid-Limburg. 

Gezond leven vanzelfsprekend maken

Zuid-Limburg moet aan de bak om de gezondheid van jongeren te verbeteren. En dat gebeurt ook al. Sinds een paar jaar werken tal van partijen samen aan een gezonde generatie, via programma’s zoals Trendbreuk. Zuid-Limburg is goed op weg met de allerjongsten. Een versterking van de huidige Trendbreuk-aanpak, met nadruk op de doorgaande lijn in alle leeftijdsfasen, is nodig om onze jeugd een gezonde toekomst te bieden.

Over de Gezondheidsmonitor Jeugd

De Gezondheidsmonitor Jeugd is een onderzoek onder ruim 188.000 jongeren in Nederland uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs. Het onderzoek werd uitgevoerd door de GGD’en en het RIVM in het najaar van 2023. In Zuid-Limburg deden bijna 6.000 jongeren mee. De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt elke vier jaar uitgevoerd, in 2021 was er een extra meting in verband met de coronaperiode. 

De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 staan nu op de Gezondheidsatlas. 
Op de website van de GGD Zuid-Limburg staat het persbericht over deze monitor.