Een ogenblik geduld a.u.b.

Gezond groot worden: eten en voeding

door remkevanderlinden

Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Maar wat houdt dat nu precies in? In dit panelonderzoek hebben we ouders in de regio gevraagd naar het eetgedrag van hun kinderen (1-12 jaar).

Weten ouders wat de aanbevolen hoeveelheid is? Hoeveel groente en fruit wordt er gegeten door kinderen tussen de 1 en 12 jaar in Zuid-Limburg? En wat zijn de eetgewoonten binnen het gezin? Deze en andere vragen stonden centraal in het Gezondheidspanel over voeding en eetgedrag van kinderen. De resultaten hiervan zijn nu beschikbaar.

Voldoende groente en fruit

Als kinderen ouder worden verandert hun eetbehoefte en daarmee verandert ook de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Uit het Gezondheidspanel blijkt dat minder dan de helft (44%) van de kinderen dagelijks voldoende groente eet en 38% van de kinderen dagelijks voldoende fruit eet. Daarnaast weet driekwart (76%) van de ouders niet precies hoeveel groente geadviseerd wordt voor de leeftijd van hun kind. 72% van de ouders weet de aanbevolen hoeveelheid fruit niet. 

Kieskeurig eetgedrag

Het is zeldzaam dat een kind van jongs af aan alles lust. Veel kinderen zijn in de peuter- en kleutertijd kieskeurige eters, wat een normale fase in hun ontwikkeling is. Deze fase begint meestal tussen de leeftijd van 1 tot 2 jaar en gaat vanzelf weer over rond het 6de levensjaar. Uit het Gezondheidspanel blijkt dat het afwijzen van voedsel nadat het geproefd is het meest voorkomt. Gevolgd door het veel eten van het ene soort eten, en niets eten van het andere soort eten. Zoals verwacht vertonen jonge kinderen tussen de 1 en 3 jaar dit gedrag vaker.

Informatiebehoefte ouders

Gezonde voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, maar kan ook best ingewikkeld voor ouders zijn. Hoe motiveer je dat kinderen om gezonde tussendoortjes vragen? Hoe houd je het gezellig aan tafel? En hoe zorg je ervoor dat je kind veel soorten groente leert eten? In het panel geeft 37% van de ouders aan behoefte te hebben aan tips over voeding. Van deze ouders weet ongeveer 1 op de 4 deze tips niet te vinden. Tips over gezonde eetgewoonten zijn hier te vinden. Daarnaast is er meer informatie over gezonde voeding bij peuters en basisschoolkinderen

Benieuwd naar de volledige resultaten?

Bovenstaande is een samenvatting, alle resultaten van dit Gezondheidspanel staan in de factsheet. Met dit onderzoek willen we ouders beter informeren en ondersteunen bij het maken van gezonde voedingskeuzes voor hun kinderen. Ook voor de gemeenten is dit input voor gezondheidsbeleid voor de jongste inwoners.

Dit Gezondheidspanel is uitgevoerd in samenwerking met GGD Limburg-Noord en Universiteit Maastricht. Lees de resultaten van GGD Limburg-Noord hier.