Een ogenblik geduld a.u.b.

Eerste keer MBO monitor

author: remkevanderlinden
In het najaar van 2023 heeft de GGD Zuid-Limburg voor het eerst een MBO monitor uitgevoerd in onze regio. Deze resultaten zijn nu beschikbaar. 

De thema’s waren vergelijkbaar met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. We vroegen zo’n 1500 MBO-studenten van het VISTA college naar hun leefstijl, gezondheid en welbevinden in een online vragenlijst, maar gingen ook met bijna 50 studenten in gesprek. We spraken onder andere over wat nu een gezonde leefstijl is, wat zij nodig hebben om zich beter in hun vel te voelen en hoe zij zichzelf in de maatschappij zien.

Roken en vapen, maar ook stress en psychische klachten

In de resultaten is te zien dat het met een aantal leefstijlfactoren zoals roken, vapen en bewegen niet goed gaat. Verder ervaart ongeveer de helft van de studenten stress en een derde ervaart prestatiedruk. Studenten kunnen bijna allemaal bij iemand terecht, meestal familie of vrienden. Tegelijkertijd is er een sterke behoefte aan een luisterend oor, ook op school. Het is belangrijk voor studenten om zich gezien en gehoord te voelen.

Samen de gezondheid verbeteren

De resultaten van de vragenlijst en de gesprekken zijn gebundeld in de rapportage MBO monitor 2023. Deze bevindingen kwamen ook aan bod tijdens de bijeenkomst op 28 mei op het VISTA college. Daar hebben we met studenten, docenten, beleidsmakers en andere betrokkenen gediscussieerd over wat we samen kunnen doen om de gezondheid van studenten op het MBO te verbeteren.